Deltapark Neeltje Jans

Op een afstand van ongeveer 7 kilometer vind je Deltapark Neeltje Jans. Hier kun je een hele dag genieten van zeedieren, spetterende attracties en alles van de Deltawerken zien! Deltapark Neeltje Jans is gelegen op een toplocatie midden in de zee, omgeven door de prachtige Zeeuwse natuur.

De stormvloedkering

Zeeland ligt voor een groot deel op of onder de zeespiegel. In 1953 waren de dijken slecht en laag. De kans op een overstroming was toen 1 x per 80 jaar. Dankzij de stormvloedkering is die kans nu minder dan 1 x per 4.000 jaar. Benut je kans om dit bouwwerk van binnen en buiten te bezoeken. Beton met een garantie van 200 jaar omringt je, stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder je door. Hier moet je geweest zijn, dit moet je gezien hebben!

Waar komt de naam NeeltjeJans vandaan?

Neeltje Jans is de locale volksnaam voor Nehalennia. Nehalennia, Nehalenia, Nehalaenniae, Nehalaenia; allemaal spellingsvariaties op de naam van de Vrouwe van de Noordzee. De betekenis van haar naam is echter niet helemaal zeker. Er schijnt in de 18e eeuw een schip met de naam Neeltje Jans gezonken te zijn op een zandplaat in de Oosterschelde, waarna die zandplaat de naam Neeltje Jans kreeg. Hiervoor zijn echter geen bewijzen gevonden. Sommigen herleiden de naam Nehalennia terug naar het Hebreeuwse woord ‘nahal’, wat geleiden betekent, en ‘aniah’ wat schip betekent. Hier komt dan de betekenis ‘geleid het schip’, degene die het schip/de schepen geleidt vandaan.

Praktische informatie

Deltapark Neeltje Jans
Eiland Neeltje Jans
Faelweg 5
4354 RB VROUWENPOLDER

Tel. (+31) (0)111-655655
Fax (+31) (0)111-653164
Website: www.neeltjejans.nl
Email info@neeltjejans.nl